Käyttäjälähtöinen päiväkotisuunnittelu luo toimivia tiloja
Mestaritoiminta Oy on kehittänyt päiväkotien rakennuttamista yhteistyössä tilojen käyttäjien kanssa. Cooperin päiväkodin tilaratkaisut ovat toimineet käyttäjien toiveiden mukaan, ja hanke kiinnostanut laajasti varhaiskasvatuksen asiantuntijoita.
Vuonna 2021 Järvenpäähän valmistunut Cooperin päiväkoti on tilaratkaisuiltaan niin toimiva, että sitä voidaan pitää suunnannäyttäjänä päiväkotirakentamisessa.
– Sana on kiirinyt ja olen saanut pitää lukuisia esittelyjä tiloissamme, jotka ovat kiinnostaneet muiden kuntien edustajia. Yleensähän Suomessa päiväkodit on rakennettu siten, että on tehty tilat, joihin päiväkodin on pitänyt sopeuttaa toimintansa. Sen sijaan Cooperissa tehtiin niin päin, että ensin laadittiin toiminnalle pedagoginen visio ja rakennus tehtiin sen mukaan, ja se oli mahtava juttu, kiittelee päiväkodin johtaja Iiro Koskelainen, joka kertoo olleensa mukana suunnittelussa hankkeen alusta lähtien.
– Meidät pidettiin koko suunnitteluvaiheen ajan mukana ja se näkyy lopputuloksessa siten, että tilojen valmistuttua muutostarpeita on ollut todella vähän. Olen osallistamisprosessiin erittäin tyytyväinen.
Käyttäjän visiolla suuri merkitys
Mestaritoiminnalla hankkeesta vastannut projektipäällikkö Janne Mannersalo kiittelee puolestaan Koskelaista henkilökuntineen selkeästä visiosta siitä, mitä tiloilta halutaan.
– Kun visio oli selkeä, suunnittelussa onnistuttiin täyttämään odotukset. Cooperissa toteutettuja ratkaisuja on sittemmin hyödynnetty laajasti muissa Järvenpään kaupungin varhaiskasvatuksen hankkeiden tilasuunnittelussa, kertoo Mannersalo, joka korostaa ammattiosaamisen lisäksi myös hyvää henkeä toimijoiden kesken.
– Projektinjohdossa näen tärkeänä luoda hyvä henki projektille alusta loppuun. Siten saadaan suunnitteluun välitön ilmapiiri, jolloin asiat menevät eteenpäin rennon kannustavasti, mutta siitä huolimatta tehokkaasti.
Yhteistyö tuo kustannussäästöjä
Hyvä yhteistyö käyttäjien kanssa poikii tulosta myös kustannustehokkuutta tavoiteltaessa. Yhdessä sopien tiloihin saadaan myös ns. herkkupaloja.
– Esimerkiksi Cooperin päiväkodissa hankkeen alusta lähtien pyrittiin siihen, että nyt tehdään lapsille upeaa rakennusta eli suunnittelun ja rakentamisen tavoitetaso oli alusta lähtien korkea. Oma tapani toimia on aina pyrkiä tekemään kustannustehokkaita tilaratkaisuja, mutta samalla tarjota jotain kauniita yksityiskohtia rakennukseen, kertoo Mannersalo.
Cooperin päiväkoti oli ensimmäinen hanke, jossa hyödynnettiin myös graafikon osaamista julkisivujen reikälevykuvioissa ja ikkunateippauksissa, ja lopputulokseksi saatiin yhteneväinen kokonaisuus. Tilasuunnittelussa huomioitiin myös hyvinvointikampuksen idea.
– Ajatuksena on, että kampuksen vanhempi väestö voi kohdata päiväkodin lapsia päiväkodin tiloissa. Cooperiin on tehty myös kokoontumistiloja ja liikuntasali kampuksen yhteiseen käyttöön, kertoo Mannersalo.
Jouhevaa ja ystävällistä
Kolmen vuoden kokemuksella Koskelainen toteaa, että tilat ovat toimineet kokonaisuudessaan hyvin. Vuositarkastuksissa ei ole ilmentynyt isompia korjaustoiveita.
– Joitain pieniä viilauksia on tehty ratkaisuihin, jotka huomattiin vasta kun toiminta käynnistyi, ja ne on käyty heti korjaamassa. Kaiken kaikkiaan prosessista on jäänyt jouhevan ja ystävällisen toimintatavan tunnelma, kiteyttää Koskelainen.