Oinaskadun päiväkodin Satumetsä on saanut tunnustusta
Graafisen ja visuaalisen viestinnän ammattimedia Print&Media on antanut Oinaskadun päiväkodin sisätiloihin toteutetulle graafiselle ilmeelle ja teippauksille kunniamaininnan Vuoden 2023 printit -kisassa. Idea grafiikan käytöstä tuli Mestaritoiminta Oy:n projektipäällikkö Janne Mannersalolta, ilmeen suunnittelun teki visuaalinen suunnittelija Jonna Uhrman ja teippaukset toteutti Bulldog’s Garage.
Vuoden 2022 valmistuneeseen, puisista tilaelementeistä rakennettuun Oinaskadun päiväkotiin toteutettiin poikkeuksellinen sisätilan visuaalinen ilme, jossa otettiin huomioon lasten erityispiirteet ja Oinaskadun hankkeen ekologisuus.
Päiväkodin ja esikoulun seinille, eteisaulaan ja käytäville asennettiin noin 100 metriä teippiä. Eteisaulaan luotiin 3 X 4 metrin suuruinen lampi irtokivineen teippauksella. Eri ryhmätiloja koristavat yksittäiset puut tai lohikäärmeet, ja isoihin lasipintoihin ideoitiin huurrekalvoina toimivia eläinkuvioita. Kokonaisuus sai nimekseen Satumetsä.
– On hienoa, että toteutus on saanut tunnustusta, ja että myös käyttäjät ovat siitä pitäneet, eikä muutostarpeita ole tullut esiin, toteaa Oinaskadun rakennuttamishankkeesta Mestaritoiminnalla vastannut Janne Mannersalo.
Oinaskadun tilojen suunnittelu oli unelmatilaus
Idea Satumetsän suunnitteluun lähti Jonna Uhrmanin mukaan päiväkoti Lampaanpolskan satuaiheisista ryhmien nimistä.
– Päätimme Janne Mannersalon kanssa, että luodaan tiloihin lämminhenkinen satumaailma, jossa saa olla hahmoja, mutta maltillisesti. Eli tehtäisiin satumetsälle puitteet, josta lapset voisivat inspiroitua. Seinille haluttiin kuitenkin jättää tilaa lasten omalle taiteelle, kertoo Uhrman, jolle Oinaskadun suunnitteluun oli myös henkilökohtainen motiivi.
– Olen käynyt aikoinaan ala-asteen Oinaskadun koulussa, joten tämä oli enemmän kuin unelmahomma minulle, iloitsee Uhrman, joka on suunnitellut myös Mestaritoiminnan rakennuttaman Cooperin päiväkodin julkisivun ilmeen ja sisätilojen ikkunateippaukset. Uhrmanin kädenjälki näkyy myös Supercellin Helsingin konttorin päiväkodin visuaalisessa ilmeessä.
Ilmeen palveltava monenlaisia lapsia
Visuaalisen ilmeen suunnittelussa otettiin huomioon myös erityisherkät lapset siten, ettei värikkäitä teippauksia tullut liian paljoa, ja värisävyiksi valittiin murrettuja sävyjä. Toiminnallisuutta korostettiin lattiateippauksilla, joissa on numero- ja kirjainaiheita ja joiden päällä voi hyppelehtiä.
– Päädyimme myös siihen, että kuvien ei välttämättä tarvitse olla kovin täynnä asioita. Joskus on hyvä jättää tilaa myös lapsen omalle mielikuvitukselle, toteaa Uhrman, joka tekee mielellään tilasuunnittelua nimenomaan lapsille.
– Silloin saa käyttää hippusen enemmän mielikuvitusta. Lapsille tehdään juttuja myös enemmän sydämellä ja vähemmän laskelmoidusti. Tyylini on monipuolinen, mikä sopii hyvin siihen, että joudun liikkumaan töissäni jouhevasti genrestä toiseen. Ehkä se omin tyylini on kuitenkin jotain, missä saan revitellä värien kanssa ja johon saa laittaa hippusellisen taikaa, pohtii Uhrman.
Kuvat: Jonna Uhrman